dönek güvercin |
Dönek güvercin hakkında bilgi
Dönek güvercin özellikleri: Dönek ırkı orta irilikte , uzun denebilecek bir tür güvercindir. Kuyruklarında tüyleri genelde 14 adet , uzun ve geniştir. Kanatlarını kuyruğunun üzerinde , sivridir ve kanatlar açık olduğunda geniştir. Uzun gagalı kısa ayaklıdır, Ülkemizde yetiştirilen dönek güvercinlerde paça ve tepe yoktur. En çok görülen Siyah - beyaz renktir. En az ise kırmızı alacalardır. Göz rengi de genelde siyahtır. Türkiye’de En fazla İzmir’de, daha sonra ise Denizli’de ve Bursa’da yetiştirilir. İlk defa uçacak olan bir yavru güvercin diğer kuşların peşinden kolayca uçabilmektedir. Bu ilk uçuşta dikkat edilmesi gereken önemli bir nokta vardır. Yavru kuşlar diğer kuşlar gösterildiğinde kolayca yüselebildikleri gibi diğerlerini takip ederek kolayca aşağı inemezler. Bu da gereğinden fazla yükselmelerine ve kaybolmalarına yol açabilir. Ya da çevrede etrafta uçan farklı kuşlar varsa onların peşine takılarak da kaybolabilir. Buna engel olmak için yön bulabilme yeteneklerinin geliştiği 8-10 haftalık olduğu dönemde uçurulmaya başlanmalıdır. Bu süre içerisinde çevreyi de tanıdıkları için kaybolmaları zorlaşacaktır.
Dönek güvercin nasıl eğitilir
Yavruların ilk eğitim zamanı gençlik dönemine geçiştir ( çikçik bitince). Bu dönem güvercin uçurma eğitimi için en iyisidir . Eğitim başlangıcında bir sefer güvercinleri ucurun ve ne kadar zaman havada kalabileceklerini ölçimleyin. Ve hafta boyunca standart havada kalma süresini yakalamaya çalışın , daha sonra bu tur sayısını artırın . 1,5 ay içinde istenilen forma ulaşacaktır . Formunu tuturunca artık özelliğini / performansını en güzel şekilde yapacaktır .
Dönek güvercin dönüşü
Dönek ırklarında dönüş şekli farklılık gösterebilmektedir. Bazıları kanatları hvücuduna yapışık şekilde tutarken, bir kısmı kanadını çeyrek açık tutar. Küçük bir kısım ise kanadını çok fazla açıp döner. En iyi performans 45 derecelik açı ile dönüştür. Bu açının dışına çıkılması dönüş kalitesini kötü yönde etkilemektedir.